Günümüzde birçok sektörde güçlü yapısı ve kullanım kolaylığı sebebi ile yükleri taşımak ve kaldırmak için polyester sapanlar kullanılır. Polyester hammaddesi güvenli taşımada önemli bir role sahiptir. Yük taşımacılığının destek ürünlerinden olan polyester sapan, dirençli ve sağlam yapısı ile kaldırma ekipmanları arasında tercih edilen ürünlerdir.
Poliyamid ve polipropilen liflerin eritilmesi ve şekillendirilmesi ile üretilen polyester sapan çeşitleri, yüksek basınç ile sıkılaştırılır. %100 polyester yapıya sahip olan bez sapan direncini bu hammaddeden alır. Polyester halatlar teknik özellik ile sektörlerin en çok tercih ettiği ürünlerdendir.
Poliyamid ve polipropilen liflerin eritilmesi ve şekillendirilmesi ile üretilen polyester sapan çeşitleri, yüksek basınç ile sıkılaştırılır. %100 polyester yapıya sahip olan bez sapan direncini bu hammaddeden alır. Polyester halatlar teknik özellik ile sektörlerin en çok tercih ettiği ürünlerdendir.
Polyester Sapanlar Hangi Özelliklere Sahiptir?
Polyester hem fiziksel hem de kimyasal darbelere karşı oldukça dirençlidir. Bu özellikleri ile polyester sapan çeşitleri ağır yük taşımacılığında yük kaldırma ekipmanları arasında önemli bir yere sahiptir. Sıkı bir şekilde örülen ve sıkılaştırılan sapanlar, direncin sapanın her noktasında eşit olmasını sağlar. Nem tutmama özelliği ile rutubete karşı da dirençli olan polyester maddesi, çok ağır yükler altında oldukça az miktarda esner. Polyester kaldırma sapanı başka hangi özelliklere sahiptir, inceleyelim.
- Polyester sapanların normları TS EN 1492 olarak imal edilir.
- Genişliği 25mm ve 400mm olan polyester liflerden imal edilir.
- Polyester halatlar -40ºC ile + 100ºC arası kullanıma ve depolamaya uygundur.
- Polyester sapanların genişliği de oldukça önemlidir. Kalın dokuma genişliği 25mm den daha az olmamalıdır. 450 milimetreyi aşmamalıdır. 1 mm taksimatlı bir çelik şerit metre ya da cetvel ile ölçüldüğünde çeşitli toleranslara sahip olmalıdır.
- Tek tabakalı düz kalın dokuma sapanlar, sapanın yük taşıyıcı elemanı, apre ya da dikişleri de dahil olacak şekilde en az 2 mm kalınlığında olmalıdır. Çok tabakalı sapanlarda sapanın yük taşıyıcı elemanının her bir tabakasının oluşmasında kullanılan kalın dokuma ise en az 1,2mm kalınlığa sahip olmalıdır.
- Kullanım şekline göre kaldırma kapasiteleri de farklılık gösteren polyester sapanların emniyet katsayıları ise 5:1, 6:1 ve 7:1’dir.
- Polyester sapan EN1492-1 ve EN1492-2 standartlarında olup aynı zamanda bu bilgiler etiketlerinin üzerinde de belirtilir. Etiketlerin üzerinde CE işaretine de mutlaka yer verilir.
Her yüke ayrı polyester sapan çeşidi bulunduğu için yükünüze uygun bir ürün seçmeniz gerekir. Sapanlara düğüm atılmaması gerekir. Her kullanımdan önce uzmanlar tarafından sağlamlığı kontrol edilmelidir. Herhangi bir hasarı olan sapanların kullanılması sakıncalıdır. Kimyasallara ve asitlere karşı yüksek direnç gösterse de bazı kimyasallarla etkileşim içinde olduğunda çeşitli reaksiyonlar gösterebilir. Kırılma ve bükülmelere karşı dirençli olan, sağlamlığı ve güvenilirliği ile ağır yük taşıma sırasında tercih edilen bu ürünler farklı fiyatlara sahiptir. Dilerseniz, ihtiyacınız olan bez sapan hakkında araştırma yapabilir ve çalışmalarınız için en uygun olan polyester sapanı belirleyip, hızlı bir şekilde satın alabilirsiniz.
Halatsan Polyester Sapan teknik özellikleri hakkında bilgi almak için satış ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.